Samarucs València és un club esportiu on gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i heterosexuals podem practicar esport en un entorn de tolerància i de no discriminació. També estem oberts a totes les persones que vulguen vindre a fer esport amb nosaltres.

Actualment estan en actiu les seccions de natació, voleibol, muntanyisme i futbol. Amb la participació dels socis i les sòcies es pretén ampliar les seccions i també realitzar altres activitats lúdiques, com ara visites culturals o gastronòmiques.«Sóc trans, no tinc cap malaltia»

24.10.16

El 22 d’octubre s’ha celebrat el dia mundial a favor de la despatologització trans

El 22 d’octubre s’ha celebrat el dia mundial a favor de la despatologització trans


En la concentració que es va fer el dissabte 22 a les 19,30h per a donar suport a aquesta reivindicació participaren col·lectius i entitats com ara Lambda, Fundació Daniela de lluita contra la discriminació d’infants transsexuals i transgènere, Associació de Mares i Pares de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals (AMPGIL), etc. L’acte va tindre lloc a la plaça del Mercat, on va ser ajusticiada al segle XV Margarida Borràs, dona transsexual.

Què és això de la despatologització trans? Per què encara cal defensar que aquest fenomen no és una patologia, una malaltia? Per a explicar-ho, us contem una historieta, gens divertida, de decisions mèdiques desafortunades.


La descripció del fenomen

A principi dels anys 80 l’estatunidenca Associació Psiquiàtrica Americana (APA) va incloure en el seu Manual diagnòstic i estadístic de malalties mentals (DSM en les sigles en anglés) un trastorn mental que va denominar «trastorn de la identitat de gènere, TIG» (o «trastorn de la identitat sexual» en la versió que va arribar a Espanya) per a descriure les persones que manifesten pertànyer al sexe oposat al qual han sigut assignades en nàixer o que decididament volen modificar les característiques morfològiques sexuals per a adequar-les al sexe oposat al qual se les ha assignat en nàixer. Convé afegir que el transvestisme també va ser classificat com un trastorn mental per l’APA.

Més avant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’hi va afegir i va incorporar a la seua Classificació Internacional de Malalties (CIM) el trastorn de la identitat de gènere o transsexualitat i el transvestisme com patologies mentals en la secció de trastorns sexuals.

Quina conseqüència ha tingut aquesta classificació? Durant més de 30 anys, les persones trans han sigut tractades com pacients psiquiàtrics i han hagut de visitar una unitat psiquiàtrica per tal que se’ls diagnostique documentalment un trastorn de la identitat de gènere.

Després d’aquest diagnòstic poden ser candidates a rebre tractaments hormonals o quirúrgics de modificació de les característiques sexuals (aquest diagnòstic, de fet, ha arribat a interpretar-se quasi com una espècie de consentiment informat per a rebre tractaments hormonals i quirúrgics i una assegurança mèdica que evita demandes posteriors).

Com que l’OMS tan sols oferix les pautes diagnòstiques del trastorn però no descriu les necessitats mèdiques d’aquestes persones, hi ha països on queden exposades a tractaments clandestins i/o experimentals.

En l’actualitat s’està revisant la classificació i la definició de les malalties mentals. Al front del grup de treball sobre el TIG se troben els doctors Zucker (director del grup) i Blanchard, entre altres. Aquests psiquiatres són coneguts per fer servir «teràpies reparatives de reconducció» amb homosexuals i transsexuals i estan vinculats amb clíniques que intervenen persones intersexuals, és a dir, que han desenvolupat de manera natural característiques físiques sexuals pròpies tant d’homes com de dones. Aquestes intervencions es fan generalment quan encara són nadons i se li assigna arbitràriament un gènere sense saber amb quin gènere s’identificarà en el futur.

Zucker i Blanchard proposen, com és obvi, no sols mantindre el TIG en la classificació de malalties mentals, sinó ampliar-ne la descripció als infants que presenten comportaments de gènere no-normatius i aplicar-los teràpies de readaptació al rol d’origen (és a dir, que es comporten segons el gènere que se’ls va assignar en el moment de nàixer i no com realment se senten).

Tant el moviment trans estatunidenc com la Xarxa Internacional por la Despatologització de les Identitats Trans han fet una crida demanant que s’expulse aquests metges del grup que revisa el DSM.


I ara s’hi afig la transfòbia

A la situació trans, actualment, s’ha afegit un altre aspecte (gens casual): la transfòbia, l’aversió a les persones trans. Amb aquesta actitud es pretén invisibilitzar la violència social que s’exercix sobre qui no s’adequa a les normes de gènere.

No s’ha d’oblidar que el problema no és la manifestació de la identitat de gènere pròpia (independent de l’assignació a un gènere o un altre en el moment de nàixer) sinó la reacció social davant d’aquesta manifestació.

Convertir la transsexualitat en un «trastorn de la identitat sexual» és un gravíssim exercici de control i normalització. El tractament d’aquest trastorn a Espanya, per exemple, va associat a la consulta psiquiàtrica que pot incloure teràpies de grup i familiars i tot tipus de processos denigrants que vulneren els drets d’aquests persones. S’ha de passar per la unitat de psiquiatria fins i tot per al canvi de nom en la documentació.


Manifest per la despatologització trans

El Club Esporti LGTB+ Samarucs València s’adherix al següent manifest.

– Exigim la retirada de la transsexualitat dels manuals de classificació de malalties mentals (DSM i CIM).

– Reivindiquem el dret a canviar de nom i sexe en els documents oficials sense haver de passar per cap avaluació mèdica ni psicològica. I afegim que pensem, fermament, que l’estat no hauria de tindre cap competència sobre els nostres noms, els nostres cossos i les nostres identitats.

— Fem nostres les paraules del moviment feminista en la lluita pel dret a l’avortament i el dret al propi cos: reivindiquem el nostre dret a decidir lliurement si volem o no modificar els nostres cossos i poder dur a terme la nostra elecció sense impediments burocràtics, polítics ni econòmics, així como fora de qualsevol tipus de coerció mèdica. Volem que els sistemes sanitaris es posicionen davant del trastorn de la identitat sexual, reconeixent la transfòbia actual que sosté aquesta classificació, i replantegen el programa d’atenció sanitària a la transsexualitat fent de l’avaluació psiquiàtrica un pas innecessari i de l’acompanyament psicoterapèutic una opció voluntària.

– Exigim també el cessament de les operacions als nadons intersexuals.

– Denunciem l’extrema vulnerabilitat i les dificultats en l’accés al mercat laboral del col·lectiu trans. Exigim que es garantisca l’accés al món laboral i la posada en marxa de polítiques específiques per a acabar amb la marginació i la discriminació del nostre col·lectiu. Exigim, a més a més, condicions de salut i seguretat en el desenvolupament del treball sexual i la fi del setge policial a aquestes persones, així com del tràfic sexual.

– Aquesta situació de vulnerabilitat s’accentua en el cas de les persones trans immigrades, que arriben al nostre país fugint de situacions de violència extrema. Exigim la concessió immediata d’asil polític en aquests casos alhora que reivindiquem la plena equiparació de drets de les persones migrants. Denunciem els efectes de la política d’estrangeria actual sobre els sectors socialment més vulnerables.

– Així mateix diem ben fort que no som víctimes sinó éssers actius i amb capacitat de decisió sobre la nostra pròpia identitat, volem recordar també totes les agressions, assassinats i també els suïcidis de les persones trans a causa de la transfòbia. Senyalem el sistema com a culpable d’aquestes violències. El silenci és complicitat.

Acabem evidenciant l’extrema rigidesa amb què s’imposa el binomi home/dona, com a opció única i excloent, binomi que és construït i pot ser qüestionat. La nostra sola existència demostra la falsedat d’aquests pols oposats i senyala envers una realitat plural i diversa. Diversitat que, hui, dignifiquem.

Quan la medicina i l’estat ens definixen com persones trastornades posen en evidència que les nostres identitats, les nostres vides, trastornen el seu sistema. Per això diem que la malaltia no està en nosaltres sinó en el binarisme de gènere.

Anunciem que la Xarxa Internacional per la Despatologització de les Identitats Trans sorgix per a consolidar una coordinació mundial entorn d’un primer objectiu: la descatalogació de la transsexualitat del DSM. Un primer pas per a la diversitat, un primer colp a la transfòbia.


Por la diversitat dels nostres cossos i de les nostres identitats!

Per què la transsexualitat no és la malaltia, la malaltia és la transfòbia!

 

Agraïm Yolanda Gómez la cessió de la imatge que acompanya aquest text. 


Publicat el dilluns, 24 d'octubre de 2016

Comparteix:

notícies samarucs

7.06.18

ORGULL SAMARUCS 2018 16-06-18

El Club Esportiu LGTB+ Samarucs València tornarà a eixir al carrer el pròxim el dissabte 16 de juny5.12.17

Sopar de Nadal del Club Samarucs

Sopar de Nadal del Club Samarucs 15 de desembre30.11.17

9-10 desembre JORNADES ESPORT LLIURE DE DISCRIMINACIÓ - TARONJA SPLASH

2a edició de les JORNADES ESPORT LLIURE DE DISCRIMINACIÓ i el Torneig TARONJA SPLASH: NADA CONTRA LA9.10.17

Sopar d’inauguració de temporada 2017/2018

Per segon any, ens reunim a principi de temporada per a parlar de projectes i il·lusions14.07.17

Proposta d'ADI al Senat espanyol

Els clubs LGTB sol·liciten al Senat incloure l'LGTBIfòbia en la llei contra la violència en l'esport28.06.17

28 de juny: Dia Internacional de l'Orgull LGTBQ+

El nostre company José Canales ens envia, des de l'Índia, unes reflexions sobre el dia de l'Orgull22.06.17

Samarucs en Superdeporte

Especial de Superdeporte dedicat a l'esport inclusiu en la setmana de l'Orgull de València1.03.17

Concentració contra la transfòbia

L'associació Hazte Oir continua la seua campanya contra els drets LGTBI11.02.17

La secció de vòlei guanya el Sagardovolley Vitòria-Gasteiz

El club Miaukatuz Kirol Kluba celebra per primera vegada aquest torneig LGTB a la capital bascamés notícies
notícies de natació

29.11.16

Taronja Splash: vine a nadar contra el VIH

La secció de natació del CE Samarucs organitza un stage de sensibilització20.09.16

Samarucs natació al Panteresports

Cap de setmana de competició i convivència amb les seccions de vòlei i futbol28.07.16

XXIV Travessia Nadant de la Marina Reial, València

Els nostres «Samarucs d’aigua salada» completen el recorregut amb bones marquesmés notícies

notícies de voleibol

14.05.17

Els Jocs Mandarina v1.0

Els Jocs Mandarina v1.0 son una versión reducida de los conocidos Jocs Taronja.23.07.16

1r Torneig SamaBeach Volei 2016

Samarucs organitza un torneig de vòlei platja a la Malva-rosa27.03.16

Jocs Taronja 2016

Medalla de plata per a Samarucs7.12.15

Nova imatge gràfica de Jocs Taronja 2016 ADI

Nova imatge gràfica de Jocs Taronja 2016 ADImés notícies
notícies de muntanyisme

3.06.18

Sopar de presentació de la pròxima temporada

Sopar de fi de temporada i presentació de la pròxima: 29 de juny 201830.10.17

Reunió-quedada mensual (02/11/2017)

Samarucs Muntanya organitza cada mes una reunió informal, una "quedada".19.06.17

Sopar de presentació de la pròxima temporada

Divendres 7 de juliol, 21:00hmés notícies

ADI AGRUPACIÓN DEPORTIVA IBÉRICA LGTB
CLUB ASSOCIAT A
AGRUPACIÓN DEPORTIVA
IBÉRICA lgtb
ASSOCIACIÓN DEPORTIVA LGTB SUR
SIURELLS LGTB+
PANTERES GROGUES
GMADRID SPORTS
HALEGATOS
MADPOINT
ELAIOS
HEGOAK